22.10.2021

Sådan kommer du ud af gæld: 3 tips, der virker

Det er ikke let at stå i gæld. Hvis du ikke når at betale af på dine lån, eller din husleje og andre regninger, kan det forårsage alvorlig økonomisk stress. Det kan også forhindre dig i at nå mål, der faktisk er vigtige for dig, som at købe dit eget hjem eller spare op til din pension.

Du kan ikke vende om på din økonomiske situation fra den ene dag til den anden. Det kræver ændring af dine forbrugsvaner og stærk selvdisciplin.

Den gode nyhed er, at med den rigtige plan og tankegang kan du komme ud af gæld meget hurtigere, end du tror.

Her er 3 effektive tips, der hjælper dig med at tage kontrol over din økonomi.

1. Download en app til der kan hjælpe dig med at bevare overblikket over din privatøkonomi

Det kan være svært at holde styr på sine udgifter, at overholde et budget og spare op. Heldigvis findes der mange værktøjer, der kan hjælpe dig. En god løsning er at begynde at bruge en app til din privatøkonomi. I dag bruger vi forskellige apps til næsten alt: fra at bestille mad til træning og booke aftaler. Så hvorfor skulle vi ikke gøre det samme for at styre vores økonomi?

Her er nogle anbefalinger:

  • Money Manager

Money Manager Expense & Budget er en af de mest populære privatøkonomiapps der findes og det er nemt at se hvorfor. Det er en meget enkel app, der indeholder masser af nyttige funktioner, såsom økonomisk planlægning og et overblik over dine udgifter.

Når du har indtastet dine indtægter og udgifter, genererer appen en række daglige, ugentlige og månedlige rapporter, der hjælper dig med nemt at holde styr på dine udgifter.

Fås til: Android og iOS

  • 1Money

Hvis du kan lide simpelt design og masser af diagrammer, så er 1Money den app, du har brug for. Det er en smart budgetteringsapp, der giver dig et informeret overblik over, hvor dine penge ryger hen.

Ud over dine udgifter kan du skrive din gæld og dine mål, som du planlægger at opnå i den nærmeste fremtid, ind i appen.

1Money giver dig også mulighed for at skifte mellem flere valutaer, hvilket er særligt nyttigt, mens du er på ferie eller rejser i forbindelse med dit arbejde. Du kan også angive budgetteringsmål og synkronisere appen på tværs af flere enheder, hvilket betyder, at du altid kan holde dig ajour med din økonomi.

Fås til: Android

2. Brug konvolutsystemet

Konvolutsystemet er faktisk ikke noget nyt. Det har eksisteret i årtier, men er stadig en af de nemmeste måder at styre dine udgifter og holde overblikket over dine udgifter.

Så hvad er konvolutsystemet?

Det er en måde at holde et overblik over dine penge, der opdeler dine penge i forskellige udgiftskategorier. Det er en meget visuel metode, da alle betalinger sker med kontanter, og du kan se præcis, hvor dine penge går hen.

Inden du starter, skal du afgøre, hvor mange penge du har tilbage, efter at du har betalt alle dine regninger. Når du har gjort det, skal du følge disse enkle trin:

  1. Kategoriser alle dine udgifter (f.eks. transport, dagligvarer, underholdning osv.) og sæt et budget for hver udgift. Prøv at undgå “diverse”-kategorier, da du burde vide præcis, hvor dine penge går hen.
  2. Få en konvolut til hver kategori, og læg det budgetterede beløb i.
  3. Brug penge fra konvolutterne.
  4. Når en konvolut er tom, betyder det, at du ikke kan bruge penge fra den kategori mere, før den næste måned.
  5. Gennemgå dine udgifter: tjek dit budget hver måned, og foretag ændringer, hvis det er nødvendigt.
Brug konvolutsystemet

3. Gennemgå dine abonnementer

Et af de enkleste tricks til at spare penge og komme ud af gæld er at skære udgifter fra, som du ikke har brug for. Da så mange tjenester er abonnementsbaserede i disse dage, er det let at miste overblikket over dine penge. Gennemgå dit kontoudtog og find alle de abonnementer, du ikke længere bruger. Hvis du aldrig går i fitnesscentret, bør du opsige medlemskabet og tilføje pengene til din opsparingskonto. Disse abonnementer koster muligvis ikke så meget hver for sig, men samlet set bliver det mange penge. Og det er de penge, du kan spare!

Hold dig på sporet

Fokus er nøglen til hurtigt at komme ud af gæld. Der vil sandsynligvis ske ting, der får dig af sporet: der kan dukke uventede udgifter op, eller der vil være tilbud på noget du virkelig gerne vil købe. Derfor er det vigtigt at huske på dine langsigtede mål, og hvordan dit liv vil se ud i fremtiden, hvis du holder dig til planen.