18.10.2021

Skab luft i økonomien med enkle sparetips i husholdningen

Nogle gange skal der hverken investeringer eller hårdt arbejde til for at tjene en skilling eller to. For følger man det gamle ordsprog om ‘penge sparet er penge tjent’, så ligger der faktisk et par indtjeninger eller to at hente for næsen af dig. Enhver husstand har flere forskellige enheder og funktioner, hvor man med fordel kan ‘justere’ lidt på vanerne for at hente op til flere besparelser. Vi kigger her på en lille håndfuld af de vigtigste, som du kan kaste dig ud i med det samme.

Skift samtlige glødepærer ud med LED-pærer

Tjek hele husstandens lamper og lys for gamle halogen- og glødepærer. For de er store strømslugere i hjemmet. Der er store besparelser at hente ved at udskifte samtlige pærer med LED-pærer, eftersom LED-pærer bruger op til 5 gange så lidt strøm som gamle pærer. Læg dertil, at en LED-pære kan vare op til 14-15 år, hvilket er mere end 5 gange så lang tid som en traditionel halogenpære. Regnestykket giver næsten sig selv. Der er masser af besparelse at hente, fordi belysning netop er noget af det, vi benytter os allermest af i vores hjem, når de lange mørke dage tager til fra oktober og helt frem til det tidlige forår.

Afrim din fryser – det betaler sig

Det kan lyde utroligt, at der ligefrem er penge at spare ved at afrime sin fryser, men det er ikke desto mindre sandt. Frysere, der ikke bliver vedligeholdt, vil før eller siden fryse til og skabe store is-formationer overalt i fryserummene. Jo mere isdannelse der laves i fryseren, desto mere energi skal fryseren bruge på at fryse de nye ophobninger ned. Man bruger med andre ord masser af penge på at fryse overskydende is ned helt uden grund. Afrimer du fryseren, slår du to fluer med et smæk. Du sænker dit energiforbrug og sparer penge, men du får samtidig også ekstra plads i dine fryserum.

Sæt først vasken over sent på aftenen

Prisen på strøm er i disse måneder steget voldsomt overalt i Europa og herhjemme grundet manglen på gas og den lidt for tørre og vindstille sommer, som ikke fik sat ordentligt gang i vores vedvarende energikilder. Det betyder, at det koster ekstra meget at sætte selv den mindste tøjvask over i hjemmet. Men har du en timer på din vaskemaskine, eller er du selv oppe sent på aftenen, er der dog besparelser at hente her. Strømmen er nemlig altid billigst udenfor den spidsbelastede periode fra ca 16.00 til 21.00 hver eftermiddag og aften. Sætter du din vask til at starte forskudt før midnat, vil du kunne vaske for det halve af den pris, du betaler om eftermiddagen.

Drop tørretumbleren hvis du kan

Der er absolut ingen grund til at bruge tørretumbleren, hvis du bor i en ejendom med et tørloft eller en kælder, hvor du kan sætte et lille tørrestativ op. Er der tilpas udluftning i dit hjem, vil du også kunne tørre her. Langt de fleste bor i lejlighed eller hus, så her vil man i løbet af foråret, sommer og sensommer altid kunne vindtørre sit tøj i det fri i baggården eller haven.

Tjek dine mange standby-enheder

Sidste tip kan i sidste ende være den absolut mest indbringende af alle. For hvis der er noget, der stjæler din strøm og i sidste ende dine penge, så er det husstandens mange enheder, der står på standby… til ingen verdens nytte. Din fladskærm, computer, radio, TV-bokse, routere etc stjæler strøm døgnet rundt, mens du sover og mens du er på arbejde. Lever du i en gennemsnitlig dansk husstand, anslåes det, at der dagligt står 5-6 enheder på standby i hjemmet uden grund. Slukkes disse helt ned efter brug, vil man kunne spare op mod 1000 kroner om året på elregningen.

Der er uden tvivl flere steder i hjemmet, hvor der kan spares ekstra, men med ovenstående er du godt på vej til at skære en væsentlig del af el-udgifterne i hjemmet. Og måske kan de gode råd fungere som inspiration til nye kilder, hvor der kan spares lidt ekstra. For ‘penge sparet’ er som nævnt ‘penge tjent’.