27.09.2021

Smarte økonomiske mål, du kan sætte for dig selv

De fleste af os ønsker, at vores økonomiske situation ville være bedre, end den er. Vi har dog normalt ikke en klar plan for at opnå det. Hvis du ikke bevæger dig i retning af noget specifikt, er det nemt at miste fokus og bruge mere, end du burde. før du kan begynde at spare penge, er det derfor vigtigt at sætte dig klare økonomiske mål.

Hvad er et økonomisk mål så? Det er egentlig bare ethvert mål, du kan sigte efter, når du administrerer dine penge. Start med at tænke over, hvad du vil opnå og hvorfor. At sætte mål, der understøtter dine værdier, hjælper dig med at holde dig fokuseret og motiveret.

Din økonomi har også stor indflydelse på din generelle livskvalitet. Når du mål, der er vigtige for dig, kan det reducere stress og bringe dig tættere på din ideelle fremtid.

Her er 5 smarte finansielle mål, der hjælper dig med at komme på rette spor.

1. Hav en nødopsparing

En af de ting, som COVID-19-pandemien har lært os, er, at livet virkelig er uforudsigeligt. Vi har alle oplevet uventede økonomiske omkostninger: tab af indkomst, lægeregninger eller en pludselig opstået grund til at rejse. Derfor er en nødopsparing et vigtigt sikkerhedsnet at have. En god tommelfingerregel er at sigte mod en opsparing, der er mindst tre gange din nuværende månedlige indkomst. Når du opnår det, skal du fortsætte med at spare op, indtil nødopsparingens størrelse er omkring seks gange din månedsløn.

2. Lev for mindre

Dette betyder blot, at du bruger mindre, end du tjener hver måned. Det lyder let, men i praksis kan det være ganske svært at gøre. For at begynde at spare, skal du først finde ud af, hvor dine penge helt nøjagtigt bruges. Hvis du har en begrænset løn eller en høj gæld, bør du virkelig ikke bo i en dyr lejlighed, købe en helt ny bil eller spise ude hver dag. At spare penge op handler om at kontrollere dine udgifter. Opret et budget hver måned, planlæg din dagligvareindkøb, find gode tilbud og lær at sige nej til ting, du ikke har brug for.

3. Skab flere indtægtskilder

Dine mål bør ikke stoppe ved kun at spare. For mange mennesker er de penge, de får fra deres fuldtidsjob, måske ikke nok til at betale alle regningerne. Hvis du har lidt fritid om aftenen, hvorfor så ikke bruge et par timer hver dag på at tjene penge ved siden af? I dag er dine muligheder uendelige – alt fra at levere dagligvarer til at give virtuelle lektioner. Og hvad endnu bedre er, så kan en masse af disse bijobs klares hjemmefra. Har du brug for inspiration? Tjek disse 5 nemme ideer til bijobs, som alle kan starte på i dag.

4. Begynd at investere

Nu kan være det perfekte tidspunkt at begynde at lade dine penge gøre arbejdet for dig. Du behøver ikke at være ekspert eller have store mængder penge for at begynde at investere. Der er mange typer af investeringer, der er nemme nok for begyndere. Før du starter, skal du beslutte dig for hvor meget, du ønsker at investere. Tænk over dine kort- og langsigtede mål og sørg for, at du kender risiciene. Derefter skal du beslutte, hvor du vil investere dine penge. For eksempel kan du på Lendermarket begynde at investere i forbrugslån med kun 10 euro og tjene mere end 12% i årlige afkast.

5. Læs en bog om personlige finanser

Der er kun fordele ved at lære mere om personlig økonomi eller investering. Selv hvis du normalt ikke kan lide at læse, så sæt dig et mål om at læse mindst én bog om finanser i år.

Her er et par anbefalinger, der kan hjælpe dig i gang:

Total Money Makeover en 7-trins guide til at hjælpe dig med at skære i dine udgifter, komme ud af gæld og opbygge en formue.

Your Money or Your Life en af de mest populære bøger om personlige finanser, der introducerer en plan, som er nem at følge for at opnå økonomisk uafhængighed.

Hvis det slet ikke er noget for dig at læse bøger, kan du overveje at lytte til en lydbog eller en podcast i stedet.

At arbejde dig hen imod dine økonomiske mål er afgørende for at styre dine penge. Men bare at notere dig dine mål er ikke nok. Det er vigtigt at holde fokus, holde øje med dine fremskridt og selvfølgelig glem ikke at fejre det, når du når en milepæl!